Chapter 5 EMT

25 July 2022
4.7 (114 reviews)
140 test answers

Unlock all answers in this set

Unlock answers (136)
question
1. The nose, chin, umbilicus (navel), and spine are examples of ___________ anatomic structures. A. midline B. proximal C. superior D. midaxillary
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 144
question
2. The ___________ plane separates the body into left and right halves. A. sagittal B. coronal C. transverse D. midsagittal
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 144
question
3. A 5-year-old boy has fallen and has a severe deformity of the forearm near the wrist. He has possibly sustained a fracture of the: A. proximal forearm. B. superior forearm. C. dorsal forearm. D. distal forearm.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 144-145
question
4. A fracture of the humerus just above the elbow would be described as a: A. distal humerus fracture. B. proximal elbow fracture. C. distal forearm fracture. D. proximal humerus fracture.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 144-145
question
5. The topographic term used to describe the location of body parts that are closer toward the midline or center of the body is: A. lateral. B. medial. C. midaxillary. D. midclavicular.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 144-145
question
6. The topographic term used to describe the part of the body that is nearer to the feet is: A. dorsal. B. inferior. C. internal. D. superior.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 144-145
question
7. In relation to the wrist, the elbow is: A. distal. B. medial. C. lateral. D. proximal.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 144-145
question
8. In relation to the chest, the back is: A. ventral. B. inferior. C. anterior. D. posterior.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 144-145
question
9. Which of the following anatomic terms is synonymous with the word "dorsal"? A. medial B. posterior C. palmar D. anterior
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 144-145
question
10. A young male jumped from a tree and landed feet first. What aspect of his body has sustained the initial injury? A. palmar B. plantar C. dorsal D. ventral
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 145
question
11. The ___________ of the heart is the inferior portion of the left ventricles. A. apex B. base C. dorsum D. septum
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 145
question
12. Movement or motion away from the body's midline is called: A. flexion. B. extension. C. adduction. D. abduction.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 145
question
13. A patient has fractured both femurs. Anatomically, these injuries would be described as being: A. medial. B. proximal. C. bilateral. D. unilateral.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 146
question
14. Relative to the kidneys, the liver is: A. medial. B. dorsal. C. unilateral. D. posterior.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 146
question
15. An intoxicated 40-year-old male is found lying face down. How would you document his body's position? A. dorsal B. supine C. prone D. recumbent
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 147
question
16. A patient in a semireclined position with the head elevated to facilitate breathing is in the ___________ position: A. prone B. supine C. Fowler's D. recovery
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 147
question
17. Trendelenburg's position is MOST accurately defined as a: A. recumbent position with the head lower than the legs. B. supine position with the legs elevated approximately 6" to 12". C. recumbent position with the head elevated at a 25ยฐ to 45ยฐ angle. D. supine position with the legs elevated 6" to 12" higher than the head.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 147
question
18. The axial skeleton is composed of the: A. arms, legs, and pelvis. B. lower part of the torso and the legs. C. skull, face, thorax, and vertebral column. D. bones that comprise the pelvic girdle.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 147
question
19. The brain connects to the spinal cord through a large opening at the base of the skull called the: A. foramen ovale. B. vertebral foramen. C. spinous foramen. D. foramen magnum.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 148
question
20. Which of the following is NOT a facial bone? A. mastoid B. maxilla C. mandible D. zygoma
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 148
question
21. The ___________ is made up of the maxilla and zygoma, as well as the frontal bone of the cranium. A. orbit B. occiput C. mastoid D. sphenoid
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 148
question
22. The atlas is the: A. point where the ribs attach to the sternum. B. seventh cervical vertebra, which is easily palpable. C. first cervical vertebra, which articulates with the skull. D. attachment between the first and second cervical vertebrae.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 148
question
23. The cervical spine is composed of ___________ vertebrae. A. four B. five C. six D. seven
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 148
question
24. Twelve pairs of ribs attach to what section of the spinal column? A. sacral B. lumbar C. thoracic D. coccyx
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 148
question
25. The ___________ portion of the spinal column is joined to the iliac bones of the pelvis. A. sacrum B. coccyx C. lumbar D. thoracic
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 148
question
26. The most distal four spinal vertebrae, which are fused together, form the: A. ilium. B. coccyx. C. sacrum. D. ischium.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 148
question
27. Select the areas of the spinal column in descending order. A. cervical, thoracic, sacral, lumbar, coccyx B. cervical, thoracic, lumbar, sacral, coccyx C. cervical, thoracic, coccyx, lumbar, sacral D. cervical, lumbar, thoracic, sacral, coccyx
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 148
question
28. The most superior portion of the sternum is called the: A. manubrium. B. costal arch. C. angle of Louis. D. xiphoid process.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 149
question
29. The inferior cartilaginous tip of the sternum is called the: A. sternal notch. B. xiphoid process. C. angle of Louis. D. jugular notch.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 149
question
30. What three bones make up the shoulder girdle? A. clavicle, scapula, humerus B. acromion, clavicle, scapula C. acromion, scapula, humerus D. acromion, humerus, clavicle
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 149
question
31. The ____________ is a muscular dome that forms the inferior boundary of the thorax, separating the thorax from the abdomen. A. costal arch B. diaphragm C. mediastinum D. costovertebral angle
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 150
question
32. The large, flat, triangular bone that overlies the posterior thoracic wall is called the: A. glenoid. B. clavicle. C. scapula. D. acromion.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 150
question
33. The bones of the forearm are called the: A. radius and ulna. B. tibia and radius. C. humerus and ulna. D. radius and humerus.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 150
question
34. The supporting bone of the arm is the: A. ulna. B. humerus. C. radius. D. clavicle.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 150
question
35. The carpal bones form the: A. foot. B. ankle. C. hand. D. wrist.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 150
question
36. Each pelvic bone is formed by the fusion of the: A. sacrum and ischium. B. ilium, ischium, and pubis. C. pubis and acetabulum. D. ilium, pubis, and sacrum.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 150
question
37. The femoral head forms a ball-and-socket joint with the: A. ilium. B. ischium. C. acetabulum. D. femoral condyle.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 150
question
38. The bony prominence on the lateral/superior aspect of the thigh is called the: A. iliac crest. B. sacroiliac joint. C. sacral symphysis. D. greater trochanter.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 150
question
39. The bones that comprise the fingers and toes are called: A. carpals. B. metacarpals. C. phalanges. D. metatarsals
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 150-151
question
40. Anterior to the knee is a specialized bone called the: A. tibia. B. patella. C. femur. D. calcaneus.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 151
question
41. The distal aspect of the tibia forms the: A. lateral condyle. B. medial malleolus. C. Achilles tendon. D. lateral malleolus.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 151
question
42. The elbow is an example of a ____________ joint. A. hinge B. saddle C. gliding D. ball-and-socket
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 152
question
43. A person's bones would become brittle if he or she was deficient in: A. sodium. B. calcium. C. potassium. D. magnesium.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 153
question
44. Which of the following statements regarding smooth muscle is correct? A. A person has no voluntary control over smooth muscle. B. Smooth muscle is found exclusively within blood vessels. C. The biceps and quadriceps are examples of smooth muscle. D. Smooth muscle is under control of the voluntary nervous system.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 153
question
45. Which of the following structures does NOT contain smooth muscle? A. blood vessels B. urinary system C. skeletal system D. gastrointestinal tract
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 153
question
46. Skeletal muscle is also called: A. smooth muscle. B. autonomic muscle. C. voluntary muscle. D. involuntary muscle.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 153
question
47. A by-product of involuntary muscle contraction and relaxation is: A. heat. B. oxygen. C. nitrogen. D. lactic acid.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 154
question
48. Which of the following is a function of the upper airway? A. relaxes bronchiole smooth muscle B. exchanges oxygen and carbon dioxide C. creates sound from vocal cord vibration D. warms and humidifies inhaled air
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 155
question
49. The vocal cords are located in the: A. larynx. B. pharynx. C. oropharynx. D. nasopharynx
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 155
question
50. The leaf-shaped flap of tissue that prevents food and liquid from entering the trachea during swallowing is called the: A. uvula. B. epiglottis. C. vallecula. D. pharynx.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 155
question
51. The firm cartilaginous ring that forms the inferior portion of the larynx is called the: A. costal cartilage. B. cricoid cartilage. C. thyroid cartilage. D. laryngo cartilage.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 155
question
52. Together, the right and left lungs contain how many lobes? A. three B. four C. five D. six
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 157
question
53. As the bronchus divides into smaller bronchioles, the terminal ends of these smaller passages form the: A. pleura. B. alveoli. C. bronchi. D. capillaries.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 157
question
54. The diaphragm is a unique muscle because it: A. is the exclusive muscle of breathing. B. does not receive impulses from the brain. C. is both a voluntary and involuntary muscle. D. does not have striations like skeletal muscle.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 158
question
55. The diaphragm and intercostal muscles contract during: A. inhalation. B. exhalation. C. respiration. D. ventilation.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 158
question
56. Negative pressure breathing involves: A. relaxing the respiratory muscles. B. a drop in pressure within the chest cavity. C. pushing or forcing air into the lungs. D. increasing airway resistance during breathing.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 158
question
57. How does respiration differ from ventilation? A. Ventilation occurs when air is forced into the lungs, whereas respiration occurs when air is drawn or sucked into the lungs. B. Respiration occurs when the diaphragm and intercostal muscles contract, whereas ventilation occurs when those same muscles relax. C. Respiration occurs when oxygen is delivered to the cells of the body, whereas ventilation occurs when carbon dioxide is removed. D. Respiration is the process of gas exchange, whereas ventilation is the simple movement of air between the lungs and the environment.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 158-159
question
58. Oxygen and carbon dioxide pass across the alveolar membrane in the lungs through a process called: A. osmosis. B. breathing. C. diffusion. D. ventilation.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 159
question
59. Breathing occurs as the result of a(n): A. decrease in oxygen, which increases the pH of the cerebrospinal fluid (CSF). B. increase in oxygen, which decreases the pH of the CSF. C. decrease in carbon dioxide, which increases the pH of the CSF. D. increase in carbon dioxide, which decreases the pH of the CSF.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 159
question
60. Which of the following statements regarding the medulla oblongata is correct? A. The medulla reduces the rate and depth of breathing if it detects an increase in carbon dioxide levels. B. The medulla is sensitive to pH changes and sends messages via the phrenic nerve to contract the diaphragm. C. The medulla's primary role is to increase your level of oxygen, not to decrease your level of carbon dioxide. D. The medulla is a portion of the cerebrum and primarily responds to an increase in the pH of CSF.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 159
question
61. Relative to the adult's airway, the child's: A. tongue takes up less space in the pharynx. B. pharynx is smaller and less deeply curved. C. trachea is smaller, softer, and less flexible. D. mouth and nose are proportionately larger.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 160
question
62. The backup system of respiratory control, which is based on low concentrations of oxygen in the blood, is called the: A. hypoxic drive. B. pneumotaxic drive. C. hypocarbic drive. D. oxyhemoglobin drive.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 160
question
63. The dorsal respiratory group (DRG) is a part of the brain stem and is responsible for: A. initiating inspiration. B. inhibiting deep inspiration. C. controlling expiration. D. decreasing respiratory depth.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 160
question
64. Which of the following signs of respiratory distress is typically unique to infants and children? A. seesaw respirations B. unequal breath sounds C. unequal chest expansion D. irregular breathing pattern
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 161
question
65. What function does the pneumotaxic center serve? A. stimulates the DRG, resulting in prolonged inspiration B. inhibits the DRG, but only affects the respiratory rate C. inhibits the DRG, resulting in shorter, faster respirations D. stimulates the DRG, resulting in longer, slower respirations
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 161
question
66. Both areas of the pons are used to: A. provide forced inspiration or expiration as needed. B. augment respirations during emotional or physical stress. C. ensure that the lungs do not overinflate during breathing. D. set the base rate and depth of breathing in a healthy person.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 161
question
67. The Hering-Breuer reflex is stimulated when: A. excess carbon dioxide needs to be eliminated from the body. B. stretch receptors in the chest wall detect that the lungs are too full. C. the DRG stops and the process of expiration begins. D. the brain stem senses that there is a low amount of oxygen in the blood.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 161
question
68. The amount of air that remains in the lungs simply to keep them open is called: A. tidal volume. B. residual volume. C. inspiratory reserve volume. D. expiratory reserve volume.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 162
question
69. Dead space is the portion of the respiratory system that: A. includes the alveoli and capillaries surrounding the alveoli. B. must be filled with air before gas exchange can take place. C. receives oxygen but is unable to release carbon dioxide. D. contains no alveoli and does not participate in gas exchange.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 162
question
70. If an average-sized patient's chest barely moves during inhalation, even if his or her respiratory rate is normal, you should suspect that: A. minute volume is decreased. B. inspiratory reserve is increased. C. overall tidal volume is increased. D. expiratory reserve volume is decreased.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 162
question
71. What is the minute volume of a patient with a tidal volume of 500 mL, a dead space volume of 150 mL, and a respiratory rate of 16 breaths/min? A. 5,600 mL B. 6,000 mL C. 7,200 mL D. 8,000 mL
answer
Answer: A Question Type: Critical Thinking Page: 162
question
72. Signs of adequate breathing in the adult include all of the following, EXCEPT: A. a reduction in tidal volume. B. respirations of 20 breaths/min. C. bilaterally clear breath sounds. D. rhythmic inhalation and exhalation.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 162
question
73. Which of the following is MOST characteristic of adequate breathing in an adult? A. use of the accessory muscles in the neck and cyanosis B. respirations of 30 breaths/min and reduced tidal volume C. cool, clammy skin and retractions above the clavicles D. respirations of 20 breaths/min and bilateral chest movement
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 162
question
74. Which of the following statements regarding agonal respirations is correct? A. Agonal respirations result in excessive tidal volume. B. Agonal respirations typically occur before the heart stops. C. Agonal respirations are ineffective and need to be assisted. D. Agonal respirations are characterized by fast irregular breaths.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 163
question
75. The heart muscle is called the: A. epicardium. B. myocardium. C. pericardium. D. endocardium.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 163
question
76. Which of the following statements regarding the heart is correct? A. It is under control of the autonomic nervous system. B. It can tolerate an interruption of oxygen for 5 minutes. C. It receives its blood supply from the pulmonary arteries. D. It relies on an external electrical source to correctly function.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 163
question
77. The primary function of the right atrium is to: A. receive blood from the vena cava. B. pump blood to the pulmonary artery. C. receive blood from the pulmonary veins. D. pump blood to the lungs for reoxygenation.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 164
question
78. Contraction of the right ventricle causes: A. closure of the mitral and aortic valves. B. a return of blood from the pulmonary veins. C. blood to flow into the pulmonary circulation. D. ejection of blood into the systemic circulation.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 164
question
79. The left side of the heart receives oxygenated blood from the lungs through the: A. pulmonary veins. B. pulmonary arteries. C. inferior venae cavae. D. superior venae cavae.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 164
question
80. At rest, the normal adult heart rate should not exceed: A. 70 beats/min. B. 80 beats/min. C. 90 beats/min. D. 100 beats/min.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 165
question
81. During each heartbeat, ___________ of blood is ejected from the adult heart. This is called stroke volume (SV). A. 40 to 50 mL B. 70 to 80 mL C. 90 to 100 mL D. 100 to 120 mL
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 165
question
82. Cardiac output (CO) is affected by: A. heart rate only. B. stroke volume only. C. stroke volume and heart rate. D. the patient's blood pressure.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 165
question
83. The electrical impulse of the heart normally begins at the: A. sinoatrial node. B. bundle of His. C. Purkinje fibers. D. atrioventricular node.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 165
question
84. What happens when blood volume is lost from the body? A. Arterial blood is diverted to the skin and muscles. B. The veins dilate to increase systemic perfusion. C. Widespread vasodilation causes blood pressure to decrease. D. The arteries contract to increase the blood pressure.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 166
question
85. The major artery that supplies all other arteries with blood is the: A. aorta. B. carotid. C. brachial. D. femoral.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 166
question
86. Which of the following are central pulses? A. femoral and carotid B. brachial and radial C. temporal and pedal D. popliteal and ulnar
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 166
question
87. Which of the following arteries does NOT carry highly oxygenated blood? A. aorta B. renal C. femoral D. pulmonary
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 166
question
88. The artery that can be palpated on the anterior surface of the foot is the: A. ventral pedis. B. dorsalis pedis. C. anterior tibial. D. posterior tibial.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 166
question
89. The exchange of oxygen and nutrients for waste products of metabolism occurs at the cellular level in the: A. venules. B. arteries. C. arterioles. D. capillaries.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 166
question
90. The descending aorta branches into the: A. deep femoral arteries. B. internal carotid arteries. C. common iliac arteries. D. external carotid arteries.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 167
question
91. Capillary sphincter closure during internal or external bleeding is detrimental because: A. waste products are not removed and nutrients are not delivered to the cells. B. available blood is shunted off to another venule while still carrying oxygen. C. high levels of oxygen remain in the cell and can cause significant damage. D. carbon dioxide and other waste can enter the cell, but oxygen cannot enter.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 168
question
92. Deoxygenated blood from the abdomen, pelvis, and lower extremities is returned to the right atrium via the: A. common iliac vein. B. coronary sinus vein. C. inferior vena cava. D. superior vena cava.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 169
question
93. Worn out blood cells, foreign substances, and bacteria are filtered from the blood by the: A. liver. B. spleen. C. kidney. D. pancreas.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 169
question
94. Which of the following statements regarding plasma is correct? A. Plasma transports the blood cells and nutrients. B. Approximately 45% of the blood is composed of plasma. C. Plasma has no role in the body's blood-clotting mechanism. D. Most of the body's plasma is contained within the large veins.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 169
question
95. Hemoglobin is a molecule that attaches to ___________ and carries oxygen. A. monocytes B. erythrocytes C. leukocytes D. thrombocytes
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 170
question
96. White blood cells are also called leukocytes and function by: A. producing the body's erythrocytes. B. producing blood-clotting factors. C. protecting the body from infection. D. carrying oxygen and other nutrients.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 170
question
97. What is the function of platelets? A. initial formation of a blood clot B. transport of oxygen and nutrients C. defense against invading organisms D. transport of cellular waste materials
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 170
question
98. The phase of the cardiac cycle in which the ventricles fill with blood is called: A. systole. B. diastole. C. cardiac output. D. stroke volume.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 170
question
99. A patient has a blood pressure of 130/70 mm Hg. The "130" represents: A. atrial contraction. B. ventricular filling. C. ventricular contraction. D. ventricular relaxation.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 170
question
100. The average adult has approximately ___________ of blood in his or her body. A. 3 L B. 4 L C. 5 L D. 6 L
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 170
question
101. The circulation of blood within an organ or tissue in adequate amounts to meet the cells' current needs is called: A. respiration. B. perfusion. C. metabolism. D. cardiac output.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 171
question
102. ___________ pressure is the pressure exerted by a liquid and occurs when blood is moved through the artery at relatively high pressures. A. Hydrostatic B. Osmotic C. Oncotic D. Diffusion
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 171
question
103. Key hormones of the sympathetic nervous system include: A. acetylcholine and insulin. B. epinephrine and norepinephrine. C. glucagon and noradrenaline. D. norepinephrine and acetylcholine.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 172
question
104. Stimulation of alpha-adrenergic receptors results in: A. increased heart rate. B. dilation of the blood vessels. C. increased cardiac contractility. D. constriction of the blood vessels.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 173
question
105. An increase in heart rate and contractility occurs due to stimulation of: A. beta-1 receptors. B. beta-2 receptors. C. alpha-1 receptors. D. alpha-2 receptors.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 173
question
106. Stimulation of the parasympathetic nervous system would result in: A. tachycardia. B. a strong pulse. C. vasoconstriction. D. a slow heart rate.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 173
question
107. Which of the following statements regarding nervous system control of the cardiovascular system is correct? A. When stimulated, the parasympathetic nervous system is responsible for increasing the heart rate. B. Alpha-adrenergic receptors are located exclusively in the heart and are stimulated by epinephrine. C. Baroreceptors located throughout the body provide information to the brain regarding the blood pressure. D. The sympathetic and parasympathetic nervous systems work together to perform the same function.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 173
question
108. Activities such as walking, talking, and writing are regulated exclusively by the: A. central nervous system. B. somatic nervous system. C. autonomic nervous system. D. involuntary nervous system.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 173-174
question
109. The central nervous system is composed of the: A. brain and spinal cord. B. brain and sensory nerves. C. motor and sensory nerves. D. spinal cord and sensory nerves.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 174
question
110. The autonomic nervous system controls all of the following functions, EXCEPT: A. digestion. B. breathing. C. breath holding. D. vessel dilation.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 174
question
111. The largest portion of the brain, which is commonly referred to as the "gray matter," is called the: A. cerebrum. B. cerebellum. C. brain stem. D. diencephalon.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 174
question
112. The part of the brain that controls the left side of the body is the: A. right side cerebrum. B. left side cerebrum. C. left parietal lobe. D. right temporal lobe.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 174
question
113. Trauma to the __________ lobe of the brain would likely result in visual disturbances. A. frontal B. parietal C. temporal D. occipital
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 174
question
114. Which part of the central nervous system is responsible for coordinating bodily movements such as writing or sewing? A. cerebrum B. cerebellum C. brain stem D. hypothalamus
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 174
question
115. All necessary life functions are coordinated in what part of the brain? A. cerebrum B. gray matter C. cerebellum D. brain stem
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 174
question
116. Your ability to remain awake is a function of the: A. cerebellum. B. limbic system. C. pons and medulla. D. reticular activating system.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 174-175
question
117. The connecting nerve, a nerve of the peripheral nervous system, functions by: A. connecting the sensory and motor nerves and bypassing the brain. B. connecting motor nerves directly to the walls of the blood vessels. C. connecting sensory nerves directly to the posterior cerebral cortex. D. connecting the spinal cord directly to the target muscle or organ.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 176
question
118. What set of nerves is responsible for carrying information from the body to the central nervous system? A. motor B. cranial C. vertebral D. sensory
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 177
question
119. Which of the following skin layers contains sweat and oil glands, hair follicles, blood vessels, and nerve endings? A. dermis B. epidermis C. sebaceous D. subcutaneous
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 178
question
120. What layer of the skin is composed of fatty tissue and serves as an insulator for the body? A. epidermis B. subcutaneous C. dermal D. sebaceous
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 178
question
121. Which of the following is NOT a function of the skin? A. sensory reception B. temperature regulation C. metabolic coordination D. pressure and pain perception
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 178-179
question
122. Which of the following organs is NOT part of the digestive system? A. kidney B. pancreas C. stomach D. gallbladder
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 179
question
123. The __________ fills the entire anteroposterior depth of the right upper quadrant (RUQ) of the abdomen. A. liver B. spleen C. pancreas D. stomach
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 180
question
124. Which organ lies in the lateral and posterior portion of the left upper quadrant (LUQ) of the abdomen? A. liver B. stomach C. cecum D. spleen
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 180
question
125. Which of the following organs or structures lies within the retroperitoneal space? A. spleen B. kidneys C. gallbladder D. abdominal aorta
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 180
question
126. The kidneys and pancreas are called retroperitoneal organs because they: A. are protected by the anterior rib cage. B. are located behind the abdominal cavity. C. sit in front of the liver, spleen, and stomach. D. lie just anterior to the costovertebral angle.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 180
question
127. The exocrine gland of the pancreas secretes: A. bile. B. insulin. C. pancreatic juice. D. glucose.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 181
question
128. Bile is produced by the liver and concentrated and stored in the: A. kidneys. B. pancreas. C. stomach. D. gallbladder.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 181
question
129. The primary organ responsible for absorption of products of digestion is the: A. pancreas. B. gallbladder. C. small intestine. D. large intestine.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 182
question
130. Which of the following systems is responsible for releasing hormones that regulate body activities? A. skeletal B. nervous C. endocrine D. reproductive
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 183-184
question
131. Abnormalities in metabolism are MOST likely caused by dysfunction of the: A. pancreas. B. thyroid gland. C. adrenal gland. D. parathyroid gland.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 184
question
132. Which of the following glands regulates the function of all other endocrine glands in the body? A. thyroid B. pituitary C. adrenal D. parathyroid
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 184
question
133. Which of the following statements regarding the kidneys is correct? A. The kidneys eliminate toxic waste products from the body and control its balance of water and salt. B. Both kidneys are located in the anterior abdominal cavity and lie in between the liver and the spleen. C. Since the kidneys require little oxygen, only 5% of your blood volume passes through them each minute. D. A series of small blood vessels attach the kidneys directly to the superior vena cava and renal arteries.
answer
Answer: A Question Type: General Knowledge Page: 185
question
134. Urine is transported from the kidneys to the urinary bladder via the: A. prostate. B. ureters. C. urethra. D. renal duct.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 185
question
135. What is the function of the fallopian tubes? A. connect both ovaries together B. supply blood to the uterine lining C. produce progesterone and estrogen D. transport a mature egg to the uterus
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 186
question
136. Large amounts of adenosine triphosphate (ATP) is generated when: A. the cells function without oxygen. B. circulating blood glucose levels fall. C. the cells function with adequate oxygen. D. carbon dioxide levels in the blood are high.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 187
question
137. The waste products of aerobic metabolism include: A. ATP and glucose. B. glucose and lactic acid. C. uric acid and nitrogen. D. carbon dioxide and water.
answer
Answer: D Question Type: General Knowledge Page: 187
question
138. Which of the following statements regarding anaerobic metabolism is correct? A. Anaerobic metabolism can be supported in most of the body's cells for up to 10 minutes. B. Anaerobic metabolism produces lactic acid and occurs when cellular oxygen is limited. C. The body functions optimally and produces maximum ATP during anaerobic metabolism. D. Without anaerobic metabolism, perfusion to the body would suffer and cellular death would occur.
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 187
question
139. Pathophysiology is the study of the functional changes that occur when the body reacts to a particular: A. medication. B. assessment. C. disease. D. protocol.
answer
Answer: C Question Type: General Knowledge Page: 188
question
140. The air you breathe is _______ oxygen, and the air you exhale is _______ oxygen. A. 16%, 25% B. 21%, 16% C. 25%, 32% D. 21%, 35%
answer
Answer: B Question Type: General Knowledge Page: 188